چگونه می توانم به فرزند بی اشتهایم کمک کنم؟!
فقط یه مادر می دونه چقدر ناراحت کننده است که تو کتاب آشپزی یا کانال های پیام رسانها بگردی و لیست غذا بنویسی، ساعتها وقت بذاری برای تهیه غذا، اما وقتی با تمام ذوقت غذا رو میذاری جلوی بچه ، اون رو پس میزنه و میگه : میل ندارم!
در این مقاله هم می خواهیم به نکاتی در مورد بی اشتهایی و بدغذایی کودکان اشاره کنیم .
نکته ضروری اول: فقط پزشک متخصص می تونه ادعا کنه کودک شما سوء تغذیه داره یا نه؟! پزشک با توجه به منحنی رشد کودک، شما رو راهنمایی می کنه. پس اول برید پیش متخصص.ممکنه در این مرحله پزشک تشخیص بده کمبود چند ویتامین یا ماده معدنی یا …باعث کمی اشتهایی فرزندتون شده و دارو درمانی کنه. طبق دستور پزشک عمل کنید.
نکته دوم مشاهده دقیق هست . یادتونه تو درس علوم می خوندیم مشاهده و اندازه گیری و ثبت مشاهدات جز مراحل اولیه و مهم حل مساله است؟ تو زندگی معمولی هم اینها خیلی کمک می کنند . برای دو هفته با دقت ببینید کودکان چه می خورد ؟ چه نمیخورد؟ کدام غذا را میخورد و با اشتها هم میخورد؟ برعکس کدام غذا را به سختی می خورد؟ مدت زمان صرف غذایش چقدر است؟ میان وعده چه می خورد و وعده اصلی بعد از آن میان وعده را په طور میخورد ؟! بعد برای بهبود روند غدا خوردن او ، بر اساس اطلاعاتی که ثبت کرده اید اقدام کنید .
- گاهی میان وعده ای که کودک خورده انقدر مقوی بوده که کلا کودک راسیر کرده! شما فرض کنید یک ساعت قبل از غذا یک معجون شیر موز و عسل با پودر پسته و گردو و فندق خورده اید. انصافا چقدر برای خوردن یک کاسه آبگوشت اشتها خواهید داشت ؟! پس سعی کنید میان وعده ها، از کالری کمتری برخوردار باشند .
- زمان صرف غذا را نشاط آور کنید: این نکته مرتب تکرار می شود چون خیلی مهم است. اگر ساعت غذا خوردن لذت بخش باشد اشتهایمان باز می شود اما اگر سر سفره دعوا ، مشاجره ، اخم و تخم . سردر گریبان بودن—در واقع در گوشی غرق شدن و .. باشد اشتهای خودتان هم کور میشود چه برسد به بچه !
- کودک را در خرید و درست کردن غذا مشارکت دهید. کودکی که لب به سبزی خوردن نمیزد وقتی همراه با مادر سر زمین سبزیکاری رفت، با هم سبزی چیدند، در مورد اسم سبزی ها و خاصیتشان با باغبان صحبت کرد،خودش کارت کشید و پول سبزی را پرداخت کرد . امدند خانه با مادرش رو فرشی پهن کردند دو تایی در حال گوش دادن به یک ترانه، و گپ و گفت و گو با هم سبزی را پاک کردند ، شستند و سر میز گذاشتند، برای اولین بار سبزی خورد و از مادرش خواست بازهم بروند سبزی بخرند .
- انتخاب های کودک را محدود نکنید . نپرسید قرمه سبزی میخوری بذارم ؟! بلکه بپرسید : قرمه سبزی بذارم یا پلو مرغ؟!
- غذا ها را جذاب کنبد خود ما هم از خوردن یک سبد گل که در وقعی سبزیجات و سیفیجات هستند لذت می بریم . مگه نه؟!کتابها یا اینترنت با هم تکنیک های سفره آرایی را سرچ کنید با هم غذا را تزیین کنید . من فکر میکنم سراشپزها خوش اشتها ترین آدمها هستن. چرا کوچواوهایمان را تبدیل به سراشپز نکنیم ؟ موش سرآشپز!!!
- به کودک فشار نیارید اما قاطع باشید . قانون خانواده این باشد که اگر غذایی را دوست نداری ، میتوانی بگویی نه متشکرم! اما قبلش باید یک قاشق از آن بچشی! اگر خوشت امد و غذایت را خوردی جایزه ات دسری است که دوستش داری . اگر نه ، اجازه داری بروی از توی یخچال چیزی که دوست داری بیاوری و بخوری اما از دسر خبری نیست! تا وعده بعدی که ببینم غذایت را کامل خورده ای.
- حواستان به – توجه – باشد . هر وقت کودک خوب غذا خورد تشویقش کنید اما اگر غذا را پس زد با ارامش همان تکنیک شماره 6 را استفاده کنید. سخنرانی تغذیه ای راه نیندازید! بحث نکنید، رشوه هم ندهید .
مهم اگر معاینات پزشک نشان داد کودک مشکل جسمی ندارد اما تغذیه کافی و مناسب نیست و راهکارهای ارایه شده را با صبر و حوصله و بدون خشم و اضطراب اجرا کردید و جواب نگرفتید به روانشناس کودک مراجعه فرمایید . احتمالا روانشناس عوامل فرهنگی – خانوادگی را بررسی خواهد کرد . برخی کودکان نیز به دلایلی مثل نافرمانی و لجبازی از غذا خوردن امتناع می کنند . گاهی علت کور شدن اشتها فشارهای عصبی است و… اینها را روانشناس بررسی میکند و با درمانهایی مثل درمان والد محور و بازی درمانی اقدامات لازم را انجام می دهد
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است .
معرفی کتاب برای مطالعه بیشتر :
- فیض، جواد . 1389. من و کودک من .نشر امیر کبیر
- دکتر گاربر . چگونه با کودکم رفتار کنم. ترجه شده زیر نظر دکتر محمد ولی سهانی . انتشارات مروارید
- شرودر ، کارولین اس ؛ گوردون ، بتی ان . 1385. سنجش و درمان مشکلات دوران کودکی مترجم: مهرداد فیروزبخت . نشر دانژه { این کتاب تخصصی برای روانشناسان حوزه ی کودک است }
دیدگاهتان را بنویسید