دروغ گفتن کودکان
دروغ گفتن کودکان
چرا برخی کودکان دروغ میگویند و چه باید کرد؟دکتر رقیه زراعتی مشاور کودک ، نوجوان، والد.سلام سلام وقت به خیر . داریم دوره رایگان #پروژه_فرزندپروری رو در کانال #قصه_های_زندگی با هم انجام میدیم .فاز اول قانون و انتظار هستش .3Fمهم قانونگذاری رو بررسی کردیم به سوالاتی هم پاسخ دادیم .یکی از والدین در مورد انتظارشان سوال کردند ایشان انتظار دارند فرزندشان دروغ نگوید .انتظار و قانون در یک حوزه هستند.یادش به خیر یه روز دخترم ازم پرسید : مامان!’شما ۸ تا بچه بودید پدر و مادرتون چه طور میتونستن کنترلتون کنن؟!گفتم راستش ما اجازه داشتیم هرکاری دلمون بخواد بکنیم !با تعجب گفت: چی؟!گفتم آره دخترم ما اجازه داشتیم هر کاری دلمون بخواد بکنیم فقط یک شرط داشت : راست بگیم .وقتی اشتباهی میکردیم میدانستیم اگر دروغ بگوییم تنبیه اش خیلی سخت تر از تنبیه خود آن اشتباه است .و چون میدانستیم باید راستش رو بگیم سعی میکردیم خلاف نکنیم .برای من هم پیش می اومد که دوستام بگویند بیایید امروز بپیچانیم بریم فلان جا ! اما من میدانستم وقتی به خانه برگشتم و مامان پرسید چه خبر؟! باید راستش رو بگم پس دنبال دردسر نمیگشتم. در انتخاب دوستها ! انجام تکالیف ، رعایت قوانین مدرسه، پولی که به دست میآوردم یا خرج میکردم و… باید راست میگفتم پس کاری نمیکردم که شرمنده بشم .داداش بزرگه برامون یه حدیث نقل کرده بود که همه بدیها در یک خانه جمع شده اند . کلید آن خانه دروغگوییست .و من از آن خانه خوشم نمی آمد. امروز میخواهیم آموزش داشته باشیم در پاسخ به سوال : چرا بچه ها دروغ میگن؟و چکار بایدکرد؟روغگویی در کودکان میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. در اینجا چندین علت اصلی آن آورده شده است:ترس از تنبیه: کودکان ممکن است برای جلوگیری از تنبیه یا مشکلات دیگر دروغ بگویند. پس لطفا تنبیه را به درستی انجام دهیم . تنبیه یک دقیقه ای در سری فایل آموزش مادر یک دقیقه ای در کانال قصه های زندگی را گوش دهید. تلاش برای جلب توجه: دروغ میتواند راهی برای جلب توجه دیگران باشد، به خصوص اگر کودک احساس کند که به اندازه کافی توجه نمیشود. نیاز به دیده شدن باید در جاهای درست برطرف شود . تمجید یک دقیقه ای را باز هم گوش دهید.تلاش برای جلب توجه: دروغ میتواند راهی برای جلب توجه دیگران باشد، به خصوص اگر کودک احساس کند که به اندازه کافی توجه نمیشود. نیاز به دیده شدن باید در جاهای درست برطرف شود . تمجید یک دقیقه ای را باز هم گوش دهید .
تخیلات و بازی: کودکان خردسال گاهی اوقات نمیتوانند مرز بین واقعیت و تخیل را تشخیص دهند و ممکن است داستانهای تخیلی را به عنوان واقعیت بیان کنند.
خود حمایتی: کودکان ممکن است برای حفظ عزت نفس خود و جلوگیری از احساس شرمساری یا انتقاد، دروغ بگویند.تاثیرات محیطی: مشاهده والدین یا دیگران که دروغ میگویند میتواند باعث شود که کودک این رفتار را تقلید کند.بچه ها از چه راهی یاد میگیرند: الگو پذیری و تقلید. لطفا صادق باشیم.
فشارهای اجتماعی: فشارهای اجتماعی و نیاز به پذیرفته شدن توسط همسالان میتواند کودکان را به دروغگویی سوق دهد.بهتر است والدین و مربیان با کودکانی که دروغ میگویند با صبوری و فهم برخورد کنند و به جای تنبیه، به آنها کمک کنند تا دلایل واقعی دروغگوییشان را درک کنند و راههای مناسبتری برای بیان نیازها و احساساتشان بیابند.حالا راهکارهای درمان دروغگویی کودکان را برسی میکنیم: برای کمک به کودکان در مقابله با دروغگویی، میتوان از راهکارهای زیر استفاده کرد:
محیط امن ایجاد کنید: اطمینان حاصل کنید که کودک در محیطی قرار دارد که احساس امنیت و پذیرش میکند. این به او کمک میکند تا بدون ترس از تنبیه یا انتقاد، حقیقت را بگوید.البته مامان محیط را برای دروغگویی نا امن میکردالگوی خوب بودن: کودکان از رفتار والدین و بزرگسالان اطراف خود الگو میگیرند. بنابراین، خودتان همیشه راستگو باشید و صداقت را در رفتار و گفتار خود
نشان دهید.توضیح دهید که چرا صداقت مهم است: به کودکان توضیح دهید که دروغ گفتن میتواند باعث آسیب به روابط و اعتماد دیگران شود و صداقت ارزش
بالاتری دارد.تقویت مثبت: وقتی کودکتان صداقت نشان میدهد، او را تشویق کنید و از او تقدیر کنید. این کار به تقویت رفتار مثبت او کمک میکند.
دلایل دروغگویی را شناسایی کنید: سعی کنید دلایل اصلی دروغگویی کودکتان را بفهمید. آیا او از چیزی میترسد؟ آیا به دنبال توجه است؟ بر اساس دلایل مشخص، رویکرد مناسب را انتخاب کنید. پنج نیاز اساسی کودک را تامین کنید.
گفتگوی باز و دوستانه: فضایی برای گفتگو با کودکتان فراهم کنید که در آن او بتواند به راحتی احساسات و نگرانیهایش را با شما در میان بگذارد.پاسخ مناسب به
دروغگویی: در هنگام مواجهه با دروغ، به جای تنبیه شدید، به کودک بفهمانید که از رفتار او ناراحت شدهاید و به او کمک کنید که رفتار صحیح را بیاموزد.
آموزش مهارتهای اجتماعی: به کودکان مهارتهایی مانند حل مسئله، مدیریت استرس و ارتباط مؤثر را آموزش دهید .
با پنج زبان عشق ظرف عشق کودکان را پرکنید و عزت نفس اورا تقویت کنید.
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید