با کودکی که صبحانه نمی خورد چه کنم؟
یادمه تو کلاس که میگفتم بچه ها حتما صبحانه بخورید و بیایید مدرسه، همیشه عده ای بودند که می گفتند ما اصلا صبح ها میل به غذا نداریم! وقتی عادت غذایی خانواده را بررسی میکردم میدیدم معمولا در این خانواده صبحانه صرف نمیشود! اغلب هر یک از والدین لقمه ای بر میدارند و سریع خانه را ترک می کنند. مادر یک دقیقه ای همیشه تاکید داشت بچه ها ازطریق الگوگیری و تقلید یاد میگیرند . سری فایلهاش رو که تو کانالم – قصه های زندگی – گوش کردید؟!
اگر شما والدی هستید که هر صبح با اشتیاق میز صبحانه میچینید و با لذت سر میز مینشینید و آشکارا از صبحانه خوردن لذت میبرید به احتمال خیلی زیاد فرزندتان هم همینطور خواهد بود . سعی کنید با عجله غذا نخورید و لحظات صرف صبحانه را خوشایند کنید اگر با این حال فرزندتان باز هم صبحانه نمیخورد، رابطه والد فرزندی را خراب نکنید نگذارید صبحانه باعث جدایی شما شود!
نکته : نیاز به عشق و تعلق مهمترین نیاز انسان – کودک است و باید مواظب باشیم این نیاز با درگیری های غیر ضروری آسیب نبیند .
و اینکه نصیحت آقام یادتون باشه: آدم گرسنه سنگ هم می خوره!
در اینجا چند راهکار برای بهبود صبحانه خوردن کودکان ارایه میدهیم :
- صبحانه را جذاب کنید : برخی بچه ها دوست دارن با پنیر و گوجه یک شکل خنده دار درست کند و بعد بخوردش! یا با مربا و خامه و نان ، یک نان تست خامه ای درست کند چه اشکالی دارد؟ بذارید بچه لذت ببره.
- به کودک اجازه دهید در برنامه ریزی صبحانه مشارکت کند . اگر کودک در برنامه پیشنهادی صبحانه مشارکت داشته باشد ، در خرید وسایل صبحانه ، چیدن میز، پذیرایی و … اشتهایش باز می شود .یادش به خیر من و داداش وسطی صبح خیلی زود با هم میرفتیم نان بربری داغ و وسایل صبحانه میخریدیم . می امدیم و چای دم میکردیم و سفره می انداختیم . چقدر آن صبحانه ها مزه میداد!
- از قالبها خارج شوید : بچه که بودیم صبحانه نان و پنیر و چای شیرین بود. یا عسل و سرشیر. بابا چه اشکالی داره صبحانه یک بشقاب سیب زمینی برشته با کره باشد؟! یا املت و سبزی ؟! یا یک سبد پر انگور یا … بگذارید اگر غذایی که کودک دوست دارد، برایش ضرر ندارد همان را بخورد .
- اگر کودک هنوز میل به صبحانه ندارد ، صبحاانه را مختصر کنید یک لیوان معجون مقوی، یک لیوان آبمیوه تازه و… که انرژی به کودک بدهد و گذاشتن میان وعده در کیف مهد یا مدرسه کمک کننده است. آن یک لیوان معجون سریع خورده میشود و معده را برای پذیرش غذا در ساعاتی بعد، آماده می کند .
- من که از تنها خوردن خوشم نمیاد، دلم میخواد سر سفره کسی باشه که باهاش حرف بزنم. وقتی همه سر سفره ایم غذا حتی اگر یک تکه نان باشد خیلی مزه می دهد . سعی کنید حد اقل یکی از افراد خانواده سر میز با کودک همراهی کند . اگر عروسک مورد علاقه اش را هم سر میز بیاورید می تواند برایش جذاب باشد. کنار هم بودن با برطرف کردن نیاز به عشق و تعلق، حال دل کودک و متعاقبا اشتهای اورا بهتر می کند .
- با کودک بازی کنید . میتوانید برای تقویت رفتار غذاخوردن هر لقمه ای که می خورد یک تکه از لگوی ساختمان سازی به او بدهید با خوردن لقمه های بیشتر او قطعات بیشتری خواهد داشت .وقتی صبحانه تان تمام شد با همین قطعات باهم خانه بسازید .
- از نقاشی هم میشه کمک گرفت. روی یک تکه کاغذ یک خورشید بکشید . بعد با هر لقمه ای که میخورد یک شعاع برای خورشید بکشید. ممکن است کودک بخواهد خودش این کار را بکند، ابزار را در اختیارش بگذارید. هر چه شعاع های خورشید بیشتر میشوند به درخشان تر بودن خورشید اشاره کنید .
- برای صبحانه زمان بگذارید. روزی مادری میگفت ما از 7 تا 10 صبح سفره مان باز است! پسرم می اید یک لقمه میخورد میرود بازی، بعد می اید لقمه بعدی! نه تنها برای انداختن سفره بلکه برای جمع کردنش زمان تعیین کنید . می توانید ساعت عقربه ای را نشانش دهید یا تایمر گوشی را کوک کنید . سرساعت اعلام کنید : تعطیله-! شمارا در وعده ی بعدی ملاقات میکنیم! و بعد تند تند سفره را جمع کنید . بگذارید کودکتان در صبحانه خوردن هم نظم بگیرد.
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است .
معرفی کتاب برای مطالعه بیشتر :
- فیض، جواد . 1389. من و کودک من .نشر امیر کبیر
- دکتر گاربر . چگونه با کودکم رفتار کنم. ترجه شده زیر نظر دکتر محمد ولی سهانی . انتشارات مروارید
- شرودر ، کارولین اس ؛ گوردون ، بتی ان . 1385. سنجش و درمان مشکلات دوران کودکی مترجم: مهرداد فیروزبخت . نشر دانژه { این کتاب تخصصی برای روانشناسان حوزه ی کودک است }
دیدگاهتان را بنویسید