انگیزه درونی چیست چگونه انگیزه درونی خود را تقویت کنیم
انگیزه ی افراد به دو دسته تقسیم می شود
انگیزه درونی و انگیزه بیرونی
برای اینکه فرق این دو را متوجه شوید برایتان با مثالی توضیح می دهیم: مثلا هنگامیکه شما مهمان دارید و شروع می کنید به تمیز کردن خانه و بخاطر آمدن مهمان تصمیم می گیرید خانه خود را تمیز کنید ، این یعنی شما انگیزه بیرونی دارید. یا مثلا اینکه در محل کار، برای انجام یک پروژه به شما پاداش تعلق می گیرد و این باعث می شود شما به تلاش و تکاپو بیفتید. این نیز یک انگیزه بیرونی است که در شما بوجود آمده تا آن کار را سریعتر به نتیجه برسانید.
ولی اگر برای آرامش یا تفریح خودتان برنامه ای ترتیب می دهید که مثلا به مسافرت یا جای تفریحی بروید، این یعنی طبق انگیزه درونی برای خود تصمیم گرفته اید.
چرا باید انگیزه درونی خود را تقویت کنیم
شاید شما نیز از بسیاری مشاوران شنیده باشید که باید روی تقویت انگیزه درونی خود کار کنید و تلاش کنید تا آن را بهبود ببخشید. دلیلش این است که اگر هرکسی بتواند انگیزه های درونی خود را ارتقا دهد، قطعا به پیشرفت های بسیاری نائل خواهد شد. چرا که انگیزه درونی باعث رضایت قلبی از خود می شود و بالطبع در پی آن، اعتماد به نفس را نیز در فرد تقویت می کند. شخصی که انگیزه درونی قوی دارد، دیگر بدنبال توجه یا پاداش های بیرونی نیست بلکه او ازخودش رضایت کافی دارد که تمامی تلاش هایش را برای داشتن زندگی موفق انجام داده است. فردی که انگیزه درونی دارد نیازی ندارد که دائم دنبال گرفتن راه حل از دیگران باشد. بلکه سعی می کند خودش به تنهایی مسائل را برطرف کند چون آنقدر در خود قدرت می بیند که هنگام گرفتار شدن به مسائل مختلف، به جای اینکه دچار هول و هراس شود و کاری کند که بقیه از او رضایت داشته باشند، از نیروی تعقل خود استفاده می کند و بهترین راه حل ها را کشف و پیدا می کند.
چرا انگیزه درونی از انگیزه بیرونی قوی تر است
در زندگی، برای همه ما اتفاقات یا مشکلات بسیاری رخ داه است و همه ما این را می دانیم تنها چیزی که باعث می شود فرد شکست بخورد یا خود را نزدیک شکست ببیند، نیروی انگیزه است. حال برای برخی افراد انگیزه های بیرونی، اعم از ثروت، خانواده، ارتقا شغلی و … انگیزه های قدرتمند محسوب می شود و همین ها او را به سمت جلو هل می دهد و نمی گذارد فرد ازپا بیفتد. گاهی حتی این انگیزه ها حالت اجبار برای او پیش می آورد که مثلا شخص احساس می کند بخاطر فرزند یا بخاطر بدست آوردن رضایت همسرم، باید موفق شوم. اما برای برخی دیگر، انگیزه های درونی که مربوط به خود شخص است، دارند. او یک سری علائق و اهداف برای خودتعریف کرده و تلاش می کند به آنها برسد. بهمین خاطرحتی اگر از بیرون دلخوشی یا امید و یا تایید دیگران برای زندگی کردن یا پیشرفت کردن نداشته باشد، از درون آنقدر نیروی بزرگی دارد که نمی گذارد او پس از زمین خوردن، بلند نشود.
انگیزه درونی چگونه باعث پیشرفت ما می شود
فرض کنید کسی که بدون هیچ امید وانگیزه ای هرروز صبح از خواب بیدار می شود و شروع می کند به حاضر شدن و به سرکار رفتن. برای این افراد رفتن به محل کار چیزی جز نگرانی یا ناراحتی ندارد و از اینکه کار می کند و حقوق هم دریافت می کند، لذتی نمی برد که هیچ، دائم در حال غصه خوردن و نالیدن از کار و زندگی است. اما برعکس شخصی که انگیزه دارد بیدار شدن از خواب و رفتن به محل کار هیچ دغدغه ای محسوب نمی شود و برایشان کار کردن و پیشرفت کردن کاملا مطلوب است.
ویژگی های افراد با انگیزه درونی قوی
افرادی که انگیزه درونی دارند معمولا افراد شاد و شوخ طبعی هستند و غصه آینده یا گذشته را نمی خورند و در حال زندگی می کنند.
این افراد اضطراب یا استرس های بی دلیل ندارند و همواره با امید زندگی می کنند. افراد دارای انگیزه درونی افراد انتقاد پذیری هستند که به نقدها فکر می کنند و ترجیح می دهند خود اصلاح کنند. این افراد ضعف های خود را اصلاح می کنند و اگر نتوانند، آن را می پذیرند. نقاط قوت خود را ارتقا می دهند درکل افراد حل مسئله هستند و با استدلال های خود پیش می روند نه با هیجانات عاطفی.
چگونه انگیزه درونی در خود ایجاد کنیم
از آنجا که داشتن انگیزه درونی، ارتباط مستقیم با اعتماد به نفس فرد دارد، باید اول از همه خود را بشناسید و خود را همانگونه که هستید بپذیرید و عزت نفس پیدا کنید و با شناخت گوهر درونی خود اطمینان پیدا کنید که منحصر بفرد هستید و توانمندی های زیادی در شما وجود خواهد داشت و این باعث می شود خود را بهترین تصور کنید و بتوانید به پیشرفت های بسیاری برسید.
سعی کنید با خود مهربان باشید و به خودتان احترام بگذارید. تا وقتی که نتوانید به خود اعتماد کنید و خودتان را قبول داشته باشید، نمی توانید به انگیزه درونی دست یابید. می توانید با خود تمرین کنید که با خود به خوبی سخن بگویید به علائق خودتان توجه کنید برای داشتن رضایت قلبی خودتان تلاش کنید.
صبور بودن در برابر مشکلات را تمرین کنید. اگر جزو افرادی هستید که هنگام بروز مشکلات و مسائل، بهم می ریزید یا نمی توانید تصمیم بگیرید و یا با پرخاش و خشم، خود را تخلیه روانی می کنید، شروع کنید به تمرین کردن جهت صبور بودن ، فکر کردن و پیدا کردن راهکار جهت برطرف کردن مسئله. چون همیشه فرار و غر زدن راحت ترین کاری است که هنگام ناراحتی می توان انجام داد و این دقیقا رفتار انسان های ضعیفی است که نمی توانند تمرکز کنند و با آرامش فکر و تعقل کنند.
خودتان برای خودتان انگیزه ایجاد کنید. برای موفقیت های خود جایزه در نظر بگیرید. مثلا پیش خودتان تصمیم بگیرید اگر توانستم کاری را با موفقیت به پایان برسانم، فلان خرید را انجام میدهم یا اینکه به فلان سفر می روم.
رفتار خود را تغییر دهید. بدون اینکه تغییری در رفتارتان ایجاد کنید، نخواهید توانست در خود ایجاد انگیزه درونی کنید. در زمان حال زندگی کنید و در خود احساس رضایت ایجاد کنید. سعی کنید که همیشه با حوصله باشید. بی حوصلگی و کسل بودن، شور و هیجان را در انسان از بین می برد. وقتی احساس خستگی و بی رمقی کنید طبیعتا نمی توانید دنبال هیجانات و هدف های راضی کننده تان حرکت کنید. گفتیم انگیزه درونی درواقع همین نیرویی است که شما را به سمت جلو هل می دهد و به هدف هایتان نزدیک تر می کند. همچنین برای خودتان هرچه اهداف بیشتر و مشخص تری تعریف کرده باشید تلاش شما نیز مضاعف خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم برای تقویت انگیزه درونی خود، فیلم سینمایی جنگجوی درون را حتما تماشا کنید و از آن بهره ببرید. البته مفهوم و آموزه های آن در سایت ما قرار دارد که می توانید آن را مطالعه نمایید. تحلیل فیلم جنگجوی درون
دیدگاهتان را بنویسید