چگونگی صحبت درباره طلاق با فرزندان خود_درباره طلاق به به فرزندان چه بگوییم؟
احساس فرزندان نسبت به طلاق
کودکان در سطوح مختلف رشد به طور طبیعی درک متفاوتی از طلاق و دلایل بروز آن و اینکه در آینده چه اتفاقاتی خواهد افتاد دارند. بنابراین والدین باید متناسب با بلوغ و رشد فرزندانشان مباحث را تنظیم کنند.والدین کودکان خردسال باید روال معمول خود را حفظ کنند، در قوانین و انتظارات سازگار باشند و محبت بیشتری ایجاد کنند. دائماً به کودکان خود اطمینان بدهند که طلاق تقصیر آنها نیست و همواره آنها را دوست دارند. بنا به این دلایل، به والدینی که دارای فرزند هستند و قصد جدا شدن دارند، توصیه می کنیم که حتما یک یا چند جلسه مشاوره طلاق داشته باشند تا از اصول تربیت و رفتار با فرزندان خود به طور کامل آگاهی پیدا کنند.
نوجوانان احتمالاً جزئیات بیشتری در مورد طلاق و تاثیر آن بر زندگی شان از والدین میخواهند، والدین باید مکالمات آرام و بدون تنش داشته باشند، از واکنشهای عاطفی نوجوانان خود حمایت کنند و همچنین انتظارات زیادی در خصوص رفتار نوجوان نداشته باشند.
درباره طلاق خود چگونه با فرزندمان صحبت کنیم؟
پیام را پاک و ساده نگه دارید:
برای همه بچه ها پیام های والدین باید واضح و ساده باشد. باید باورهایی که باعث می شود که کودکان به این نتیجه برسد که علت مشکل و طلاق والدین آنها هستند، کنار گذاشته شود. والدین همواره باید با لحن آرام با خودشان و همچنین با کودکان و نوجوانان شان صحبت کنند. در حالت ایده آل مثل: ((ما تصمیم گرفته ایم که دیگر نمیتوانیم در کنار هم زندگی کنیم. البته این یک تصمیم آسان نبود، اما یک تصمیم بزرگسالانه بود. و این مسئله هیچ ارتباطی با شما ندارد؛ و هر دوی ما کاملاً شما را بسیار بسیار دوست داریم.)) کودکان ممکن است در واکنش به اخبار، احساسات مختلف و متفاوتی داشته باشند.
ممکن است ارائه نکات ریز برای شما مفید باشد:
1)مامان و بابا هر دو خوشحال تر و خوشبخت تر هستند.
2)دوخانه وجود خواهد داشت که همواره شما در آنها دوست داشته خواهید شد.
3)هر یک از ما والدین بخش مهمی از زندگی شما خواهیم بود.
4)گوش دادن توجه کردن و درک کردن واکنشهای کودکان بسیار مهم است.
برای کودکان بزرگتر ممکن است این خبر تعجب آور نباشد. ممکن است با والدین مطلقه خود دوست باشند و یا ممکن است نگران این باشند که نقش والدین را در آینده داشته باشند، در خصوص خواهر یا برادر کوچکتر. برای برخی نوجوانان ممکن است یک شوک بزرگ باشد، نوجوانان همواره در این باره سوالات زیادی خواهند داشت؛ که از مطرح کردن آنها می ترسد، برخی سوالات هنگام طلاق والدین رخ خواهد داد و برخی دیگر در طول زمان و با گذشتن از طلاق رخ خواهد داد. به همین دلیل بسیار مهم است به کودکان و نوجوانان همواره فرصت مکرر برای پرسش سوالات و بیان نگرانیهایشان بدهیم. و از آنها حمایت کنید. مطلب پیشنهادی: آسیب های طلاق چیست | چگونه فرزندانمان را از آسیب های بعد طلاق محافظت کنیم
اطمینان حاصل کنید که فرزندان شما از ایمنی شان مطمئن هستند:
کودکان دائماً بر این مسئله تاکید میکنند که آیا شرایط امنی در زندگی خواهند داشت؟! بسیاری از کودکان نگران این هستند که طلاق زندگی آرام روزمره آنها را تغییر خواهد داد. بسیاری از نگرانیهای عمده دیگر ممکن است ناگفته باقی بماند. شما والدین باید کودکان و نوجوانان خود را تشویق کنید در مورد احساسات خود صادق باشند و هر چه را احساس می کنند، بدون هیچ حس گناهی بیان کنند. بسیاری از کودکان نگران این هستند که آیا دلیل طلاق والدینشان آنها هستند یا خیر؟! اما تعداد کمی از آنها به طور مستقیم این سوال را میپرسد.
باید به سوالات پرسیده شده و ناگفته ها پرداخته شود:
1)این تفصیر من بود؟
2)آیا میتوانستم کاری انجام دهم که شما باز هم کنار هم باشید؟
3)حالا چطور؟؟ اگر قول بدهم درست رفتار کنم ؟آیا این باعث می شود که دوباره کنار هم برگردید؟
4) آیا هنوز هم مرا دوست خواهید داشت؟ حتی اگر دیگر با من زندگی نکنید؟
5)هر چند وقت یک بار شما را خواهم دید؟
6)آیا باید من هم از خانه بروم؟
7)آیا باید مدرسهام را عوض کنم؟
8)آیا ما به اندازه کافی پول خواهیم داشت؟
کلید پاسخ به این سوالات، شفافیت، صداقت و اطمینان دادن به آنها است که در همه حال در حالت امنی قرار خواهند داشت، و همچنین همواره دوست داشتنی هستند. در مورد این که زندگی روزمره آنها تغییر خواهد کرد آگاه باشید و برای این تغییرات به آنها کمک کنید. تغییر میتواند برای کودکان طاقتفرسا و ترسناک باشد. ممکن است زمان لازم داشته باشد، تا بتوانند یک زندگی جدید و یا مسئله حضانت را بپذیرند. سعی کنید اختلالاتی که در زندگی روزمره و کارهای روزمره آنها به وجود خواهد آمد را تا حد ممکن به حداقل برسانید. از راه هایی مثل: کارهای هنری، گفت و گو با یک دوست و یا ورزش برای کنار آمدن با احساساتشان استفاده کنید، و از آنها بخواهید این کارها را انجام دهند. هر ترتیبی را که انتخاب می کنید، ابتدا نیازهای فرزندان خود را در نظر بگیرید. تا جایی که ممکن است درگیر زندگی آنها باشید.
به فرزندان خود بگویید با وجود تغییراتی که در پیش رو دارید امیدوارید خانوادهای شادتر و سالم تر داشته باشید. به فرزندان این اطمینان را بدهید که طلاق و جدایی به هیچ عنوان تقصیر آنها نیست.
کودکان باید بداند که هیچ کاری انجام نداده اند که باعث شود والدین تصمیم به جدایی بگیرند. باید بارها و بارها مطمئن شوند که تصمیم والدین برای جدایی یک تصمیم بزرگسالان است، و مربوط به زندگی بزرگسالان است. اگر مسائل مربوط به بچه داری و اینکه چه کسی بچه را نگهداری خواهد کرد و به چه صورت از او نگهداری خواهد شد، مسئله مورد بحث و اختلاف بین والدین باشد، ممکن است این مسئله باعث شود که کودکان سختتر متقاعد شوند که به هیچ وجه طلاق تقصیر آنها نیست، همچنین کودکان باید بدانند که مشکل بین والدین، مشکل آنها نیست؛ و رفع این مسئله و مشکل نیز بر عهده والدین است، و به والدین مربوط است. کودکان اگر بدانند والدینشان در کنار آنها خواهند بود، حتی اگر دیگر در کنار هم زندگی نکنند، بهترین کار را خواهند کرد. در نهایت از آنجا که طلاق و جدایی امروزه در خانواده های بیشتری نسبت به گذشته ، پیش می آید و به همین دلیل فرزندان زیادی در جامعه، با این بحران مواجه می شوند، در همین راستا پادکست مشاوره در ارتباط با خانواده های تک سرپرست فراهم کرده ایم که با تهیه این پادکست ها و به کارگیری راهکارهای آن می توانید جهت تربیت بهتر و رفتار بهتر فرزندان خود قدم بزرگی بردارید تا آنها کمتر و کمتر درگیر مسائل و بحرانهای عاطفی ناشی از طلاق شوند!
دیدگاهتان را بنویسید