عشق سالم_ابعاد عشق و رابطه عاشقانه سالم از دیدگاه روانشناسی
آشنایی با ابعاد عشق
امروز ميخوام در مورد عشق با شما سخن بگويم كه به نظر من واژه بسيار غريبي است و بسيار از اين واژه در دوست داشتن سو استفاده مي شود . عشق ناسالم مي تواند داراي سه بعد باشد : يكي بعد وابستگي است.
كه متاسفانه بسيار اين نوع عشق را در مراجعينم ديده ام شوهر به زن وابسته است و زن به شوهر ، گويا به يگديگر اعتياد دارند . انها يكديگر را مورد بهره كشي قرار مي دهند . نسبت به يكديگر سلطه جويي مي كنند، يكديگر را در تملك مي گيرند و حد يك كالا متاسفانه تنزل مي دهند. متاسفانه اگر اغراق نكنم درصد بسياري از افراد اين نوع عشق را دارند حال اين نوع عشق در روابط فرزندي و والدين خواه باشد يا در روابط دختري پسري و يا زن و شوهري گويا فقط با سلطه گري و تحت كنترل و سلطه قرار دادن يكديگر فقط مي خواهند در جهنم را به روي يكديگر بگشايند . حالا گاهي اوقات اين تحت كنترل قرار دادن با ايجاد حس گناه در طرفين نيز هم اتفاق مي افتد كه نوعي ديگري از كنترل هست. در این نوع عشق، فرد توقع دارد که مدام حمایت عاطفی داشته باشد. "درباره دلبستگی ایمن و دلبستگی ناامن و اضطرابی در رابطه زناشویی چه می دانید"
یک مثال ساده، اینکه نیاز دارد در هر لحظه از یکدیگر خبر داشته باشند روزانه با هم مکالمه های طولانی داشته باشند، توجه به زندگی، ظاهر، شغل، دستاوردهای مالی و حتی کوچکترین توجه های عاطفی طی روز از مهم ترین توقعات این افراد می باشد. البته گاهی زوج آنقدر بهم وابسته هستند و به طور سالم همدیگر را دوست دارند که این موارد به خودی خود پیش می آید اما بین آن دو توقع و انتظار حاکم نیست و هریک به دلیل نیاز روحی و عاطفی خود توجه زیادی به معشوق خود دارد.
اما اگر به صورت شرطی شود باعث می شود در رابطه اجبار بوجود بیاید و زوج به فکر این باشند که نیازهای طرف مقابل خود را برآورده کنند تا دلخوری یا ناراحتی بوجود نیاید و چون هر انسان به صورت ذاتی بدنبال آزادی است، کم کم از روال زور و اجبار زده می شود و ممکن است ناگهان حتی از ادامه رابطه منصرف و پشیمان شود. اکثر افراد خصوصا خانم ها در این مواقع تصور می کنند که سردی پیش آمده در رابطه، ممکن است به دلیل خیانت مردان باشد و به قولی احساس کنند که پای شخص دیگری در میان است و شروع می کنند به بدبینی و شک نسبت به همسرشان، ولی دراصل این طور نیست و همسر آنها به مرور از اجبارها و بایدهای رابطه دلزده شده و حتی میل جنسی در آنها کم می شود. اگر شما نیز احساس می کنید که درگیر رابطه عاطفی توام با وابستگی هستید، مطلب اختلال شخصیت وابسته به شما کمک خواهد کرد که اگر دچار این اختلال هستید حتما خود را درمان کنید و به بهبود رابطه خود کمک کنید.
ویژگی های اساسی عشق سالم
عشق سالم بین دو فرد مستقل
دومين ابعاد عشق ، عشق بين دو فرد مستقل است. كه متاسفانه اين نيز گهگاه ممكن است اتفاق افتد كه اين هم موجب بدبختي است . چون تعارض مداوم بين انها بوجود مي ايد. گويا هيچ نوع سازگاري ممكن نيست هر دو بسيار مستقل و به خود متكي هستند و هيچ يك در اين ميان حاضر نيست كنار بيايد و خود را با ديگري وفق دهد . گويا بسيار به استقلال ذهني رسيده اند . هر چند به ديگري ازادي مي دهند اما ازادي انها بيشتر به بي تفاوتي و بي اعتنايي است تا ازادي گويي وجود تو برايشان اهميتي ندارد . بود و نبود تو برايشان يكي است. گويا از ارتباط عميق با يكديگر وحشت دارند زيرا بيشتر به ازادي خودشان است كه بسيار اهميت مي دهند تا عشق و تحت هيچ شرايطي نمي خواهند حد ميانه را برگزينند. در عشق بین افراد مستقل، زوج نیازی به حمایت عاطفی در خود نمی بینند و همچنین این نیاز در طرف مقابلشان را نادیده می گیرند. برعکس حالت وابستگی، در این حالت، فرد بدون پارتنر خود نیز به راحتی می تواند زندگی کند. نه از اتمام رابطه ترسی دارد و نه نیاز به تایید و حمایت شدن دارد حتی گاهی حس مالکیت نیز نسبت به پارتنر خود ندارد.
عشق سالم همراه با همبستگی، عشق سالم و پایدار
بعد سوم عشق، همبستگی است. این بعد گویا نوع سالم عشق است که بسیار کم اتفاق می افتد. در این حالت دو نفر نه به هم وابسته اند که یکدیگر را تحت کنترل خود درآورند و نه مستقل از یکدیگرند که نسبت به هم بی اعتنا باشند. بلکه در هماهنگی و همزمانی فوق العاده ای به سر می برند. درصورتیکه نوع اول و دوم فقط گویا نوعی قول و قرارند. یک توافق اجتماعی، روانی یا زیست شناختی و یک قرار و مدار خشک و خالی. درصورتیکه بعد سوم عشق ، معنوی و روحانی است و فرد آنقدر سرشار از زندگی است که نمی داند با آن چه کار کند. در این نوع از عشق، دوست داری آن را با دیگران بدون هیچ چشم داشتی تقسیم کنی. دقیقا مانند رودخانه ها که به خاطر ما به جریان در نمی آیند چه ما آنجا باشیم چه نباشیم همیشه جاری هستند. انگار برای رفع تشنگی ما روان نیستند. این به خود ما بستگی دارد که رفع تشنگی کنیم یا نه و عشق از نوع دلبستگی بسیار با نوع وابستگی تفاوت دارد. چون وقتی به دیگران وابسته باشیم، احساس بیچارگی و ضعیف بودن داریم. چون وابستگی یعنی عبودیت و بردگی. بیشتر زوجینی که جهت مشاوره خانواده مراجعه می کنند، می بینم شروع می کنند به صورت زیرکانه انتقام گرفتن… چون می دانند که به کسی که به آن وابسته هستند، بر او دارد اعمال قدرت می کند و این یعنی وابستگی. متاسفانه وابستگی قاتل آزادی است و هرگز عشق نمی تواند در وابستگی شکوفا شود. از عشق وابستگی به عشق همبستگی رسیدن، نیاز به تلاش و مسئولیت پذیری و خودآگاهی بسیار دارد. گویا بسیاری افراد رنج و مشقت رسیدن به عشق همبستگی را رها کرده و ترجیح می دهند همواره وابسته باشند تا مسئولیت نپذیرند. اما خب پیامد سلطه پذیری را نیز در کنار آن باید متحمل شوند. مطلب آزادی چیست | انسان چگونه می تواند به آزادی برسد و آزادانه زندگی کند که درباره آزادی انسان توضیح می دهد را از دست ندهید.
بعد سالم عشق، همان وابستگی سالم است که هر دو نفر نیازهای عاطفی خود را می شناسند و برای برطرف کردن آنها تلاش می کنند. درواقع آن دسته نیازهایی که خودتان نمی توانید به تنهایی آنها را برطرف کنید. بعد سالم عشق که همواره پایدار می ماند حالتی است که در آن زن و مرد زندگی مستقل خود را دارند و با عزت نفس و اعتماد به نفس به تنهایی از پس زندگی خود برمی آیند و این باور را دارند که من فرد خوشبختی هستم ولی در کنار همسرم یا پارتنرم خوشحال تر و خوشبخت تر هستم. در عین حال این دلیل نمی شود که بدون او زندگی من از هم بپاشد. پس به خاطر علاقه ام به همسرم برای زندگی خود و رضایت هر دومان، بیشتر و بیشتر تلاش می کنم و این تلاش من حاکی از ترس اتمام رابطه نیست بلکه تلاش صمیمانه جهت بهبود و ثبات رابطه است. انسان های قوی همواره بدنبال این نوع عشق می روند. بدون حساب و کتاب و سبک سنگین کردن نیازهای خود. بدون اینکه بخواهند با هم معامله وار زندگی کنند. بدنبال این باشند که چیزی عایدشان شود تا چیزی بدهند. در غیر این صورت هیچ حسن یا لطفی از خود بروز نخواهند داد. پس نتیجه می گیریم عشق سالم عشق بین دو فرد قوی است که باهم برای زندگی مشترکشان تلاش می کنند، هریک انسان مستقل و قوی هستند و به خاطر داشتن عزت نفس کافی ، همواره نیازهای طرف مقابل خود را درک کرده و تمام تلاش خود را برای رفع آنها انجام می دهند. جهت شناختن عزت نفس و تاثیر آن روی زندگی شخصی و کلیه ارتباطات فردی و اجتماعی می توانید پادکست های ما در این زمینه را تهیه نمایید. اطلاعات بیشتر، در لینک زیر:
دیدگاهتان را بنویسید