فکر خودکشی، بررسی دلایل و علل خودکشی_راهکارهای پیشگیری از خودکشی
شیوع خودکشی
شیوع خودکشی این روزها بسیار بالا رفته است. بنابراین بهتره که خانواده ها اطلاعات لازم را در مورد اقدام به خودکشی داشته باشند. با توجه به 15 سال سابقه تجربه درمان، بعنوان روانشناس بالینی در این 1 سال گذشته بسیار شاهد مراجعینی بودم که اقدام به خودکشی داشته اند. بنابراین بعنوان روانشناس بالینی وظیفه خود دانستم که در ارتباط با موضوع خودکشی مطالبی را خدمتتان عرض کنم – با توجه به شیوع آمار بالای خودکشی به نظرم بسیار ضروری است که همه افراد در مورد خودکشی اطلاعاتی داشته باشند.
عواملی که باعث خودکشی می شوند
اول اینکه بی خوابی و اضطراب بسیار مزمن دو تا از فاکتورهای مهم برای خودکشی به شمار می آیند. دوم اینکه از بین بیماران افسرده، بیمارانی که مبتلا به اختلال دوقطبی هستند، چندین برابر افراد افسرده اقدام به خودکشی می کنند. سوم اینکه اتفاقا بیشترین میزان خودکشی دو هفته بعد از مرخص شدن از بیمارستان روانپزشکی است و در مورد اختلالات شخصیت بردرلاین تهدید به خودکشی بسیاری در آنها وجود دارد. یک سری از داروهای روانپزشکی هستند که مصرف آن ممکن است افکار خودکشی را در شما ایجاد کند. به محض ایجاد این افکار سریع به روانپزشک خود اطلاع دهید تا دارو را برایتان عوض کند.
فکر خودکشی
اگر فکر خودکشی به ذهنتان خطور کرد اصلا نگران نباشید شما به عنوان یک مورد اورژانسی روانپزشکی محسوب می شوید و در سریعترین زمان ممکن می توانید توسط یک روانپزشک خوب ویزیت شوید و با دارو درمانی، فکر خود کشی در شما تسکین می یابد و دارو می تواند به سرعت فکر اقدام به خودکشی را در شما کاهش دهد.
فکر اقدام به خودکشی اگر به ذهنتان خطور کرد اصلا و به هیچ وجه از آن نگذرید و به محض فکر خودکشی حتما به روانپزشک مراجعه کنید تا سریع تر شما را در پروسه دارودرمانی قرار دهد. اگر در فردی از افراد خانواده اقدام به خودکشی کرده باشد، اقدام به خودکشی در آن خانواده احتمال بیشتری دارد.
چه افرادی در معرض خودکشی هستند؟
افرادی که سابقه سوءاستفاده طولانی مدت جنسی در دوران کودکی دارند احتمال اینکه در نوجوانی دچار افکار خودکشی شوند بسیار زیاد است.
در افرادی که ترنس هستند یا دچار بحران هویت جنسیتی هستند، شیوع خودکشی در آنها زیاد است. از بین مشاغل ، پرستارها و پزشک ها نسبت به سایر مشاغل در معرض فکر اقدام به خودکشی هستند. بنابراین دوستان عزیز همانطوری که خدمتتون گفتم اگر دیدید فکر خودکشی از سرتان خارج نمیشود و زیاد به آن فکر می کنید حتما و حتما با اورژانس و یا پلیس تماس بگیرید تا هرچه سریعتر در جهت درمان افسردگی تان که افکار خودکشی یکی از ویژگی های افسردگی است اقدام کنید و با دارو درمانی و روان درمانی از هر نوع حادثه در ارتباط با خود و اطرافیان خود پیشگیری کنید.
خودکشی عملی آگاهانه و عمدی می باشد که به منظور پایان دادن به زندگی فرد توسط خود فرد صورت می گیرد. خودکشی ممکن است به عمل تبدیل شود یا فقط به صورت احساس در فرد بماند. فکر کردن به خودکشی ، بزرگترین دلیلی که ممکن است داشته باشد، افسردگی شدید است که حتما باید توسط یک روانپزشک خوب از طریق تجویز دارو، درمان شود.
تعریف خودکشی
به عنوان یک رفتار می توان گفت خودکشی مرگی می باشد که توسط خود فرد انجام می گیرد. از دیدگاه آشنایدمن خودکشی عملی آگاهانه آسیب رساندن به خود می باشد که ممکن است بر اثر یک ناراحتی چند وجهی بوجود آید و انسان آن را تنها راه رهایی از شرایط موجود بداند.
خودکشی طبق تعریف مرکز مطالعات انستیتو ملی بهداشت روانی آمریکا، تلاشی آگاهانه می باشد که فرد در آن اقدام به خاتمه دادن به زندگی خود می کند. طبی تعریف این مرکز سه شکل مختلف پدیده خودکشی را مطرح می کنیم.
1- خودکشی به اتمام رسیده
خودکشی به اتمام رسیده عملی ارادی و موفق می باشد که منجر به مرگ فرد می شود.
2- اقدام به خودکشی
اقدام به خودکشی عملی ناقص می باشد که به مرگ فرد منتهی نمی شود.
3- افکار و تمایلات خودکشی
افکار و تمایلات خودکشی میل داشتن به فکر خودکشی می باشد که در مخیله فرد وجود دارد ولی عملی نشده است.
آمار خودکشی
طبق آمار های سازمان بهداشت، سالیانه حدود چهارصد هزار نفر بر اثر خوکشی موفق جان خود را از دست می دهند.
آمار مرگ و میر بر اثر خودکشی در بین مردان سه برابر زنان می باشد؛ این در حالیست که اقدام به خودکشی در میان زنان چهار برابر مردان می باشد.
علل خودکشی
در بخش علل خودکشی طبقه بندی های متعددی وجود دارد که ما به یکی از آنها می پردازیم.
علل آسیب شناختی خودکشی
از علل آسیب شناختی خودکشی می توان به بیماری های جسمی، بیماری های روانی همانند افسردگی اشاره کرد که در آن فرد به دلیل ضعف روحی و یا ناتوانی جسمی دست به خودکشی بزند.
علل اقتصادی خودکشی
از علل اقتصادی خودکشی می توان به بیکاری ، مشکلات اقتصادی ، اخراج شدن از کار ، ورشکست شدن ، از دست دادن مقام و جایگاه کاری اشاره کرد.
علل عاطفی خودکشی
علل عاطفی خودکشی شامل از دست رفتن فرد مورد علاقه شخص ، شکست عشقی ، مرگ یا بیماری یکی از بستگان یا دوستان نزدیک ، درگیری و اختلال در خوانواده می باشد.
مطلب پیشنهادی : دوستی و روابط عاطفی و جنسی
عوامل کمک کننده به خودکشی
در ادامه به عواملی می پردازیم که ممکن است به ایجاد خودکشی و اقدام به آن در فرد کمک کند به صورت جامع تری می پردازیم.
احساس تنهایی یکی از عوامل خودکشی است
تنهایی ممکن است به مرور در فرد این حس را ایجاد کند که کسی را ندارد و زنده بودن و نبودن او برای هیچ کس مهم نمی باشد. این حس تنهایی و انزوا ممکن است باعث اقدام یا فکر به انجام خودکشی شود.
حس ناامیدی و بی پناهی یکی از عوامل خودکشی
حس ناامیدی و بی پناهی باعث می شود فرد احساس کند که شرایط بهتر نمی شود و کسی هم به کمک او نمی آید و یا اصلا کسی نمی تواند مشکل او را حل کند.
احساس بی ارزش بودن یکی از عوامل خودکشی
احساس بی ارزش بودن باعث می شود فرد حس بیهوده بودن کند. از این رو هرگز نمی تواند چیزی را بپذیرد و از دید او هرگونه تشویق، علاقه و توجه به دیگران غیر منطقی می باشد. احساس بی ارزش بودن باعث می شود که فرد احساس کند که شایسته توجه دیگران نیست. افرادی که احساس بی ارزش بودن می کنند عزت نفس پایینی دارند و تعریف ها و تمجید های دیگران را نمی پذیرند.
افسردگی از دیگر عوامل خودکشی است
افرادی که افسردگی دارند معمولا از خود، دیگران، شرایط موجود و اتفاقاتی که می افتد برداشت منفی دارند. افرادی که افسردگی دارند نه تنها اکثر احساساتی را که در بالا ذکر شده را دارند بلکه از دید آنها این احساسات کاملا منطقی و درست می باشد. از این رو اطرافیان افرادی که دارای افسردگی هستند ، هرچند ممکن است از استعداد ها و پیشرفت های آنها با خبر باشند، بلکه لازم است احساسات و برداشت های درونی آن ها را نیز ببینند و به آنها توجه بیشتر کنند.
شکست در اجرای طرح ها در طول زندگی از علل خودکشی
شکست در اجرای طرح ها بخصوص در شرایطی صادق است که اهداف از اهمیت شخصی برخوردارند. برای مثال می توان به ناموفق بودن در دانشگاه، ناموفق بودن در یک سرمایه گذاری، ناموفق بودن در تحصیل و… اشاره کرد. در زمانی که شکست در اجرای طرح های فرد بوجود می آید ممکن است فرد احساس شکست ، شرمندگی یا بی کفایتی کند و احساس کند که دیگران او را دوست ندارند و دیگر روی او حساب باز نمی کنند.
استرس بالا و خودکشی
داشتن استرس در سطح بالا و نامناسب را می توان در افرادی مشاهده کرد که از نظر شخصی و تحصیلی انتظارات بالا و غیر منطقی از خودشان دارند. گاهی هم انتظار داشتن بالا از طرف دیگران از نظر تحصیلی باعث ایجاد استرس در فرد می شود.
خشم و خودکشی
خشم گاهی باعث خودکشی می شود. در برخی موارد زمانی که به رفتار های فردی که خودکشی کرده است می نگریم متوجه رفتار های خشمگین در وی می شویم. گاهی نیز دلیل خودکشی انتقام گرفتن می باشد. به عنوان مثال فرد به دلیل پایان یافتن رابطه ای که با فرد مورد علاقه اش داشته است دست به این کار میزند.گاهی خشم های لحظه ای و کنترل نشده عواقب سنگینی در پی دارد. یاد گرفتن اینکه چگونه برخشم خود غلبه کنیم و هنگام عصبانیت چگونه رفتار کنیم خود باعث ایجاد آرامش در ما می شود .
استعمال مواد مخدر و مشروبات الکلی از عوامل خودکشی
گاهی اوقات بدلیل استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی افراد دست به خودکشی می زنند. افرادی که به واسطه استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی دست به خودکشی می زنند خطرات ناشی از کاری را که انجام میدهند را در لحظه احساس نمیکنند و می توان گفت در مقایسه با سایر موارد آسیب بیشتری میبینند.
بیماری های جسمی و روحی علت خودکشی
بیماری های جسمی و روحی می تواند باعث شود که فرد احساس ناتوانی و یا تنهایی کند و باعث ایجاد ناامیدی در او شود.
احساس درماندگی
احساس درماندگی یعنی وقتی فرد در یک برهه ی زمانی گرفتار مشکلات مختلفی شود. در این حالت فرد دچار درماندگی و ناتوانی می شود.
پیشگیری از خودکشی
پیشگیری از خودکشی به هر اقدام و تلاشی از سوی سازمان ها، دولت ها، مراکز بهداشت روانی، اتحادیه ها متخصصین، مردم و… که برای کاهش میزان خودکشی صورت گیرد گفته می شود. رسانه ها می بایست در راستای پیشگیری از خودکشی، بجای گسترش غم در جامعه از مباحث و موضوعاتی برای افزایش امید در جامعه استفاده کنند.
افسردگی در انسان منجر به حس پوچی و تصمیم به انجام خودکشی می کند، بنابراین این بیماری باید در همان مراحل اول شناسایی و درمان گردد.
تلاش برای پیشگیری از خودکشی باید در زمینه روانشناسی و دارویی و نیز در کنار آگاهی دهی عمومی و ارتقای سطح بهداشت روانی عمومی صورت گیرد.
چند روش برای پیشگیری از خودکشی
1- باید آگاهی مردم را نسبت به این که خودکشی یک موضوع مرتبط با بهداشت عمومی است و قابل درمان، بالا برد.
2- باید به صورت وسیع پشتیبانی هایی جهت پیشگیری از خودکشی انجام شود.
3- باید دید منفی نسبت به یاری خواستن از متخصصین بهداشت روانی در میان مردم از بین رود.
4- برنامه ریزی های جامعه محور برای پیشگیری از خودکشی توسعه پیدا کند.
5- دسترسی افراد به ابزار آسیب رسان به خود کاهش پیدا کند.
6- به افراد آموزش داده شود که رفتارهای پرخطر را شناسایی کنند.
7- می بایست رویکرد درمان بالینی و تخصصی در کلینیک های بهداشت روانی توسعه پیدا کند.
8- بستری فراهم شود که بیماران روانی و معتادان دسترسی راحت به خدمات بهداشت روانی داشته باشند.
9- رسانه ها باید در رابطه با مصرف مواد و رفتارهای خطرناک و بیماری های روانی پوشش کلی دهند.
10- تحقیقات مربوط به خودکشی و راه های پیشگیری از آن پشتیبانی و ادامه پیدا کند.
11- سامانه های پایشی بهبود پیدا کند.
دیدگاهتان را بنویسید