شخصیت وابسته_اختلال شخصیت وابسته و ویژگی های آن
شخصیت وابسته مثل دیگر اختلالات شخصیتی نوعی اختلال روانی است که در این اختلال بیمار دائم در تلاش است دیگران را خوشحال کند و دارای رفتارهای منفعلانه،محتاج گونه و چسبنده است و نکته مهم دیگر اینکه از جدایی هراس دارد.
اختلال شخصیت وابسته چه ویژگیهایی دارد
همانطور که از اسم این اختلال مشخص است، افرادی که دچار اختلال شخصیت وابسته هستند، به اطرافیان وابستگی زیادی دارند و شدیدا دنبال این هستند که اطرافیان خود را راضی نگه دارند. درنتیجه دائم در تلاشند که کاری کنند تا رضایت افراد مهمشان را به دست آورند نه رضایت خودشان را!
افراد وابسته قدرت تصمیم گیری ندارند
این افراد برای هر تصمیمی ، باید نظرات وتایید دیگران را بشنوند بعد اقدام به کاری کنند. درصورتیکه تایید و موافقت اطرافیان را دریافت نکنند نمی توانند تصمیم گیری کنند. افرادی که با یک فرد وابسته زندگی می کنند کاملا متوجه این می شوند که او به ازای کوچکترین تصمیم نیاز به کمک و راهنمایی دارد و از خیلی افراد نظراتشان را می پرسد و این ممکن است در دراز مدت باعث بروز اختلافات و مشکلات جدی شود . چون فرد وابسته ناخودآگاه و ناخواسته افراد بسیاری را وارد حریم خصوصی خود می کند یعنی غیر مستیم به بقیه هم اجازه ورود به زندگی شخصی خود می دهد و هم آنها را در جریان تمامی امور زندگی اش قرار می دهد که این مخصوصا برای زندگی مشترک فاجعه است.
فرد دچار اختلال شخصیت وابسته، اعتماد به نفس ندارد
این افراد اصلا اعتماد به نفس ندارند بهمین خاطر دائم نگرانند و این نداشتن اعتماد به نفس باعث می شود فرد احساس کند نمی تواند از خودش مراقبت کند و باید حتما یک شخص دیگری حامی او باشد. بخاطر همین با تمام شدن یک رابطه سریعا بدنبال رابطه بعدی می رود چون تحمل تنهایی را ندارد.
موافقت دائم افراد وابسته با اطرافیان حتی در صورت مخالف بودن با آنها
اشخاص وابسته حتی اگر با اطرافیان خود مخالفتی داشته باشند باز هم با آنها موافق هستند و بهیچ عنوان مخالفت خود را با آنها مطرح نمی کنند. چون از اینکه طرد شوند به شدت می ترسند و اعتقاد دارند که : "ممکن است در صورت ابراز مخالفت یا اعتراض از دیگران، آنها مرا ترک کنند و من تنها شوم درنتیجه به هیچ کس اعتراضی نمی کنم." پس اگر همسر شما دچار اختلال شخصیت وابسته باشد ممکن است بارها و بارها از او گذشت های بزرگ و بی دلیل ببینید که خودتان متعجب شوید. البته این قضیه باعث رضایت فرد وابسته است اما در عین حال همسر او ممکن است نتواند تحمل کند یا دیدش نسبت به همسرش عوض شود و او را فردی بی عرضه یا توسری خور قلمداد کند.
افراد وابسته نیازهای حامیشان را در اولویت قرار می دهند
این افراد بخاطر نیاز به تایید و حمایت دیگران، سعی می کنند ابتدا نیازهای دیگران را در نظر بگیرند. مثلا برای انتخاب رشته اول در نظر می گیرند که پدر و مادرشان علاقه دارند که او چه شغلی در آینده داشته باشد. بخاطر همین علائق و استعدادهای خود را کنار می گذارند و این را در نظر می گیرند که وظیفه شان خوشحال کردن پدر ومادرشان است. همچنین ممکن است خانواده او رشته ای را در نظر بگیرند که شخص از آن رشته تحصیلی متنفر است اما بخاطر رضایت آنها، همان رشته را انتخاب می کند. به طور کلی، فرد وابسته انجام کارهایی که برایش سخت و دشوار است بخاطر راضی بودن دیگران ، قبول می کند. اما در نهایت باعث می شود که فرد وابسته احساس ارزشمندی نکند و کم کم احساس افسردگی نیز سراغش بیاید.
ناتوانی در انجام وظایف و فرار از مسئولیت پذیری
این افراد بخاطر عدم داشتن اعتماد به نفس، از مسئولیت پذیری فرار می کنند و سعی می کنند زیر بار مسئولیت، وظایف، انجام کار یا پروژه ای نروند و درنتیجه ترجیح می دهند که دیگران مسئولیت ها را بعهده بگیرند. این افراد حتی در امور روزمره خود نیز ترجیح می دهند که مسئولیت کمی داشته باشند و آنها را واگذار به کسان دیگری کنند. البته این اصلا ربطی به تنبلی آنها ندارد و فقط حاصل اختلال فکری آنهاست. درواقع افراد وابسته هنگامی که کاری به آنها واگذار شود، این نگرانی ها را دارند:
- هم احساس ترس دارند که نکند نتوانم انجامش بدهم! اگر نتوانم انجام بدهم چه می شود!
- هم احساس ترس از طرد شدن دارند که مثلا اگر بخاطر انجام اشتباهی، حامی ام مرا طرد کند و من نتوانم رضایت او را به دست آورم چه؟
افراد وابسته مطیع و فرمانبردار هستند
همانطور که گفته شد بخاطر اینکه همه، مخصوصا حامیانش از اورضایت داشته باشند حاضر است همیشه مطیع و فرمانبردار باشد و از هیچ چیزی نه ناراحت شود نه اعتراضی کند و نه خواسته ای داشته باشد.
در ادامه برای اینکه بیشتر با ویژگی های این افراد آشنا شوید چند مثال از دیگر رفتارهای آنها مطرح می کنیم
غالب افراد وابسته، از آنجایی که دنبال توجه و اهمیت دادن بقیه به خود هستند، دائم وانمود می کنند در حال تحمل درد معده، سردرد و بیماری های این چنینی هستند. البته این افراد به دلیل استرس هایی که در درون خود احساس می کنند، به مرور دچار این بیماری ها می شوند. اما ممکن است گاهی با اغراق نیز همراه باشد و شرایط نسبت به شرایط واقعی، از طرف فرد وابسته وخیم تر و شدیدتر بروز داده شود.
همچنین آنها همانگونه که از قبول مسئولیتها کناره گیری می کنند، از حل مسئله هم دوری می کنند و دوست دارند مشکلاتی که دارند را بقیه برایشان برطرف کنند و طبیعی است کم کم استعدادها و مهارتهای زندگی خود مثل همین مهارت حل مسئله را از دست بدهند و روابطشان را محدود تر کنند و به گوشه نشینی و انزوا رو بیاورند.
از ویژگی های دیگر در این افراد این است که ترجیح می دهند شغلی ثابت با حقوقی ثابت داشته باشند و از پیشرفت شغلی امتناع می کنند چون دائم در این فکر هستند که نکند من نتوانم از پس مسئولیت های جدید بربیایم. بهمین خاطر دوست دارد شغلی ثابت با وظایف روتین داشته باشد و هرگز دنبال انجام وظایف جدید نمی رود و در نهایت افراد وابسته شدیدا حالشان بسته به حال دیگران است و اگر بقیه بخندند او می خندد و اگر بقیه ناراحت باشند او نیز قطعا ناراحت خواهد بود. از ویژگی های مهم دیگرشان این است که ترجیح می دهند وابسته بمانند چون فکر می کنند که اگر مستقل باشند و نشان دهند که مستقل شده اند از اطرافیان خود طرد خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید