اختلال شخصیت وسواسی اجباری_علائم و ویژگی های اختلال شخصیت وسواسی اجباری
اختلال شخصیت وسواسی اجباری افراد را به شدت کمال گرا می کند؛این دسته از افراد دائم به فکر کنترل جزییات هستند و در این عرصه انعطاف کمی دارند؛در واقع زندگی انها پر از قانون هایی بدون انعطاف است؛انها احساس نیاز به اعمال استانداردهای خود در محیط بیرونی میکنند.
ویژگی های افراد وسواس اجباری
از اختلالاتی است که در جامعه افراد زیادی درگیر آن هستند. افرادی دقیق و حساس به شرایط، که می خواهند همه چیز مرتب و منظم پیش برود و قانون ها و ضوابط، همگی رعایت شوند. مثلا افرادی را می بینیم که هنگام خروج از خانه بارها و بارها شیرهای گاز و یا چراغ های خانه را چک می کنند تا مبادا روشن باشند و منظقشان این است که ممکن است اشتباه کرده باشند و بخاطر همین نیاز هست که مجدد چک کنند و یا کارمندی که در محل کارش بسیار دقیق است و هرکار جزئی را طی بازه زمانی طولانی انجام می دهد و سپس بارها آن را چک می کند درحالیکه آن کار نیازی به این همه حساسیت ندارد و کار دشواری نیست که بخواهد آنهمه زمان ببرد.
همچنین افرادی که با اشخاص دچار اختلال شخصیت وسواسی در ارتباطند، قطعا درگیر تحمیل استانداردها وقواعد فرد مقابل می شوند و بخاطر همین ممکن است بین آنها تنش ها و نزاع های پی در پی رخ دهد. همچنین از آنجا که این افراد نمی توانند احساسات خود را بروز دهند، هرگز نمی توانند از لحاظ عاطفی فرد مقابل خود را راضی نگه دارند و باعث خوشحالی او بشوند و این هم مورد دیگری است که نشان می دهد زندگی کردن با این افراد چه سختی هایی را دارد. از دیگر مواردی که طی رابطه با فرد وسواسی پیش می آید این است که این فرد چون از امورات زندگی خود راضی نیست و دائم در حال جزئی نگری و دقت زیاد به تمام امور هستند، حس کنترلگری بیش از حدشان ممکن است به مرور شریک زندگیشان را خسته کند. درباره ارتباط این افراد با خانواده و والدینشان هم می توان گفت که رفتارشان با پدرو مادرشان بیشتر سرد، غیر عاطفی، کنترلگر و محافظ می باشد. ناگفته نماند از دلایل بروز این اختلال، می تواند والدینی کنترل گر باشد که از کودکی آنقدر فرزند خود را آرمان گرایانه بزرگ کرده اند و خواسته اند فرزندشان در هر موردی بهترین باشد، فرزند به مرور طوری بار آمده که سعی کند هیچ گونه نقص و ایرادی در هیچ کار یا رفتاری نداشته باشد. بغیر از خانواده، محیط بزرگ شدن فرزند و اجتماعی که در آن رشد یافته، فرهنگ و باورهای سخت گیرانه ای که شخص برای خود تعریف کرده یا از کودکی با آنها خو گرفته نیز بر شخصیت او و پذیرش اختلال شخصیت وسواسی تاثیر می گذراند. بخاطر همین، با این افراد ابتدا تمرین می شود تا ابتدا عواطف و احساساتشان شکوفا شود جهت روابط بین فردی، عشق و علاقه ورزیدن به خانواده و شریک زندگشان و نحوه ابراز عشق به آنها و بعد وسواس های شدید آنها نسبت به امورات زندگی کم شود.
افراد OCPD معتقدند که درست ترین طرز فکر را دارند
افراد وسواسی اجباری اشتباهی در رفتار، اخلاق و گفتار خود نمی بینند و نمی پذیرند که ممکن است آنها هم اشتباهی مرتکب شوند. آنها همواره فکر می کنند که درست ترین تصمیمات را گرفته و همچنین اگر کسی با آنها مخالف باشد قطعا در اشتباه به سر می برد.
افراد دچار اختلال OCPD شخصیت کمال گرای افراطی هستند
در واقع شخصیت این افراد الگویی کمال گرا می باشد که بسیار شدید و بی اندازه است و فکر این افراد را بسیار مشغول و مخدوش می کند. این افراد دائم در حال سروکله زدن با آرمان هایشان هستند و می خواهند تمام شرایط محیطی را به کنترل خود درآورند. وسواس این افراد به حدی است که برای تک تک لحظه های خود برنامه ریزی می کنند و دائم در حال تلاش و کار و تکاپو هستند و زمان کمی از وقت خود را به استراحت اختصاص می دهند. همراه لیستی از وظایف و شرایط کار خود را بهمراه دارند تا کاری از قلم نیفتد.
توجه زیاد روی نکات ریز و جزئیات
این افراد آنقدر روی جزئیات، اصول، فهرستها، قواعد و … متمرکز می شوند که اصل موضوع را فراموش می کنند. کلا ذهنشان درگیر مسائل تو در تو می شود و زمان زیادی روی آنها می گذارند.
شخصیت OCPD افرادی وظیفه شناس که تمامی حقوق و ضوابط اخلاقی را رعایت می کنند
این افراد اصول اخلاقی را بسیار رعایت می کنند و انسانهایی ارزشمند هستند که بسیار وظیفه شناس و متعهد می باشند. از خصوصیات خوب دیگری که دارند عدالت آنهاست. این افراد عادل بوده اما در عین حال غصبانی و خشمگین هستند.
عدم بروز احساسات
برای این افراد بروز دادن احساسات کاری بسیار دشوار است بخاطر همین این افراد غالبا تنها می مانند و نمی توانند روابط عاشقانه ایجاد کنند. سوا از روابط عاشقانه، این افراد به خاطر سختگیری هایی که دارند و بسیار مقرراتی هستند اکثرا انسانهای منزوی ای هستند.
افراد OCPD بسیار دقیق هستند
این افراد بخاطر کمال گرا بودنشان بسیار خود را وقف کار یا خانواده شان می کنند و سعی می کنند تمامی وظایف خود را کامل انجام دهند و هیچ کاری را انجام نداده نمی گذراند باقی بماند. و اینکه افراد ocpd سعی می کنند تمام کارهای خود را دقیق ودست انجام بدهند و از واگذاری آنها اجتناب می کنند چرا که اطمینان ندارند اطرافیانشان کارشان را درست و دقیق بتوانند انجام دهند.
مقاومت و پافشاری در امور
این افراد به شدت سختگیر و جزئی بین هستند و اصرار دارند کارهایشان تمام و کمال آن گونه که می خواهند انجام شود بخاطر همین، طوری بر هر کاری پافشاری می کنند که برای اطرافیان غیر قابل درک است.
از ویژگی های دیگر افراد وسواسی اجباری موارد زیر می باشد:
- افراد وسواسی نمی توانند اجناس کهنه، اضافه یا بی مصرف خود را دور بیندازند. شبیه افرادی هستند که احتکار می کنند.
- این افراد کمی خصلت خساست دارند و معتقدند پول باید برای روز مبادا خرج شود و پول خود را درست خرج نمی کنند و دوست دارند پول خود را جمع کنند و تا جای ممکن هزینه نکنند.
- همچنین با اینکه افرادی مقرراتی هستند و تمام وظایف خود را در کار و خانوداه انجام می دهند، اما تعداد دوستان آنها زیاد نیست.
- به سرعت با کوچکترین تغییری که در زندگی آنها برخلاف قوانینشان انجام شود دچار استرس می شوند.
- این افراد عموما دوست ندارند قبول کنند که وسواس هایشان شدید است و باید کنترل شوند. درنتیجه در بسیاری موارد با دارو درمانی این اختلال در آنها درمان می شود.
دیدگاهتان را بنویسید