اوتیسم بزرگسالان_علائم اوتیسم در بزرگسالان
علائم اوتیسم در بزرگسالان
شاید همه ما درباره اوتیسم در کودکان مطالب زیادی مطالعه کرده باشیم و یا کودکان اوتیسمی زیادی را دیده باشیم و درباره حال آنها اطلاعات زیادی داشته باشیم. اما مسئله ای که وجود دارد این است که با اینکه علائم اوتیسم اکثرا در کودکی خود را نشان می دهند، اما در بزرگسالی نیز فرد را درگیر می کند و با نشانه هایی خود را بروز می دهد. اهمیت تشخیص اوتیسم در بزرگسالان از این بابت است که فرد دچار اوتیسم ممکن است بخاطر ضعف در هوش خود، از پذیرفتن و مطالعه درباره بیماریشان ناتوان باشند بخاطر همین آگاهی از علائم آن برای افراد ضروری است. علت اصلی بروز بیماری اوتیسم، بخاطر ناهنجاری هایی است که در ساختار و عملکرد مغز بوجود می آید و از نشانه های مهم آن، می توان موارد زیر را نام برد:
کودکی که اوتیسم دارد در بزرگسالی نیز به آن دچار است
نمی توان گفت با درمان اوتیسم در کودکی، فرد کاملا خوب می شود و در بزرگسالی مشکلی برایش پیش نخواهد آمد و زندگی عادی خواهد داشت. چون اوتیسم اختلالی مادام العمر خواهد بود. حتی در بزرگسالی بیش از کودکی نیازمند کمک خواهند بود.
نحوه زندگی کردن و ویژگی های اخلاقی بزرگسالان اوتیسمی با هم متفاوت است
مثلا برخی از افراد اوتیسمی در کارشان موفق هستند اما برخی نمی توانند کار کنند و ترجیح می دهند تنها باشند. برخی می توانند ارتباط برقرار کنند برخی حتی یک دوست هم ندارند. برخی افراد روحیه شادی دارند و برخی نمی توانند شاد باشند. حتی در مواردی نادر، یک بزرگسال اوتیسمی می تواند شخصی موفق نیز باشد.
مشکل داشتن در ارتباط های غیر کلامی
برخی از افراد مبتلا، نمی توانند در ارتباط غیر از ارتباط کلامی موفق باشند. مثلا در تشخیص زبان بدن افراد یا تفسیر حالات روحی طرف مقابل بسیار ضعیف هستندد و هنگام گفتگو ارتباط چشمی خوبی ندارند درنتیجه ارتباط آنها از لحاظ پارامترهای غیرکلامی محدود و دارای ضعف است.
توجه و علائق محدود دارند ولی در آنها تبحر خاصی دارند
علائق آنها محدود است یعنی به مسائل کمی علاقه دارند و نسبت به اتفاقات و عوامل محدودی هیجان از خود نشان می دهند. علاقه آنها بیشتر به موضوع یا موضوعاتی کم است که غیر از آنها دوست ندارند به موضوعات دیگر وارد شوند و اطلاعاتی کسب کنند و یا هیجانات آن موضوع را تجربه کنند. یعنی به فیلدی خاص گرایش دارند مثل کامپیوتر، دریانوردی یا … و در آن بسیار دانا و آگاه هستند و کاملا از هر لحاظ برآن تسلط دارند و معمولا قادر هستند در آن زمینه اطلاعات را طی مدتهای طولانی در ذهن خود نگه دارند.
پرهیز از تجربه کردن احساس مختلف
گفتیم که اینها تمایلی ندارند که درباره موضوع جدیدی اطلاع کسب کنند و وارد فیلد جدیدی از علم های مختلف شوند. در حالتی مشابه،از لحاظ ارتباطی نیز نمی خواهند احساسات جدیدی را تجربه کنند. مثلا دوست ندارند ارتباطات جدید در محیط جدیدی ایجاد کنند. فضای جدید، نورهای جدید، صداها بوها و رنگ ها آنها را اذیت می کند و دوست دارند همیشه حالتی خاص را ببینند و در آن بمانند. بخاطر همین در ایجاد ارتباطات جدید دچار مشکل می شوند.
عادات تکراری و اجتناب از ترک آنها
از آنجا که عادت کرده اند در محیطی امن و ثابت بمانند و رفتارهای خاص و طبق اصول خود را رعایت کنند و دوست ندارند نه وارد محیط جدید شوند و نه با شخص جدیدی ارتباط برقرار کنند، ترجیح می دهند زندگی روتین، مشخص، با قواعد و عادات تکراری معین را داشته باشند و اصلا آنها را تغییر ندهند. مثلا یک بزرگسال اوتیسمی اصلا علاقه ای ندارد که به مسافرت برود و مکان های جدیدی را ببیند مخصوصا مسافرتی که از قبل برنامه ریزی نشده برایشان اصلا چیز جذابی نیست!!!
یک بزرگسال اوتیسمی از تغییرات در برنامه هایش نگران می شوند
چون او عادت دارد که برنامه ای مشخص طی روز داشته باشد نه اتفاق جدیدی بیفتد نه فرد جدیدی ببیند و نه کار جدید انجام دهد. بخاطر همین با کوچکترین تغییر آشفته می شود و احساس ناراحتی می کند چون انگار قانون زندگی اش بهم ریخته است.
از ویژگی های مهم افراد اوتیسمی اضطراب آنهاست
یک خصوصیت بارز این افراد اضطرابی است که اکثرا منجر به بی خوابی آنها نیز می شود. اینها دچار اضطرابی هستند که نمی توانند تمرکز کنند، نمی توانند خوب بخوابند، نمی توانند خوب رفتار کنند و اضطراب در همه زمینه های زندگیشان تاثیر می گذارد.
درباره احساس خود صحبت نمی کنند
افراد دچار اوتیسم نه می توانند درباره احساسات خود صحبت کنند و نه می توانند به احساسات فرد دیگر گوش کنند. همچنین نمی توانند ابراز احساسات کنند و درباره تمایل به ایجاد رابطه صحبت کنند و درصورتیکه بخواهند رابطه جنسی نیز برقرار کنند در ابراز آن درمانده هستند و قدرت ابراز آن را ندارند در نتیجه احتمال زیادی وجود دارد که در رابطه های اشتباه گیر بیفتند. همچنین اصلا شنونده خوبی نیستند چون هم نمی توانند درک کنند و هم نمی توانند همدلی کنند.
مدیریت عواطف برای آنها بسیار دشوارتر از افراد عادی است
یک فرد اوتیسمی هم ممکن است وارد رابطه ای عاطفی شود و طبق توافق یا با نظر یک طرف، آن رابطه تمام شود در این حالت شخص اوتیسمی اگر همچنان به آن رابطه تمایل داشته باشد غم و اندوه بیشتری را نسبت به افراد دیگر تجربه می کند و درواقع ضربه شدیدتری می خورد که در این حالت بسیار نیاز به کمک دارد. در این حالت نزدیکان او میتوانند با صحبت کردن او را کم کم مجبور کنند صحبت کند و احساسات خود را بیان کند تا آرام شود و همچنین برنامه های تفریحی و گردشی یا ورزشی نیز در این حالت برای او می تواند بسیار کمک کننده باشد.
افراد دچار اوتیسم، پاسخ های درستی به سوالات نمی دهند
این افراد معمولا کلمه به کلمه صحبت می کنند ، اگر کسی در صحبت هایش به آنها طعنه بزند آنها اصلا متوجه نمی شوند و یا حتی پاسخی بی ربط بدهند یا غیرمعقول. ممکن است طی صحبت های دیگران حواسشان کاملا پرت باشد و به چیزهای دیگر در اطراف توجه کنند همچنین برخی مواقع حرفهای گوینده را تکرار می کنند یا عبارات و کلماتی که در قبل می گفتند را دیگر نتوانند بگویند.
دیدگاهتان را بنویسید