تحلیل روانشناختی فیلم تلقین و تاثیر تلقین روی ضمیر ناخودآگاه انسان
رویا و ضمیر ناخودآگاه
رویا نقش مهمی در افشای ضمیر ناخود آگاه دارد. زیرا در رویا، انسان تقریبا اختیاری از خودش ندارد و همچنین در خواب و رویا این ضمیر ناخودآگاه است که ضمام امور را در دست دارد. ضمیر ناخودآگاه بسیار بسیار تلقین پذیر است. کافی است شما به یک کودک 3، 4 ساله بسیار زیبا بگویید تو زشت هستی. با وجود زیبایی بسیار زیاد به او القا می شود که زشت است. یکی از ویژگی هی ضمیر ناخودآگاه، آسیب پذیری و شکننده ای آن است که اصلا توان دفاع از خود را ندارد. به همین دلیل است در هیپنوتیزم، فرد درمانگر، وقتی شخصی را هیپنوتیزم می کند، جملاتی را به او القا می کند و بعد از اتمام هیپنوتیزم فرد احساس بسیار بهتری را نسبت به خود دارد. بنابراین بر همین اساس است که با فیلم، سریال، موسیقی، شبکه های اجتماعی، تبلیغات و رسانه ها هرآنچه را که جامعه آن را مطلوب بداند یا نامطلوب بداند با رویه القاپذیری به راحتی می تواند در ضمیر ناخودآگاه ایجاد کند. در دیالوگی از فیلم شما مشاهده می کنید که آرتو به سایتو می گوید که به فیل فکر نکن و بعد از او می پرسد به چی فکر کردی؟ و او در جواب می گوید به فیل!!
بنابراین شما در فیلم می بینید به همین راحتی آرتو فکر فیل را در ذهن آرتو انداخت. این ترفندی است که بسیاری از تبلیغات هم از آن استفاده می کنند.
بهمین خاطر است که باید بسیار بسیار مراقب بود که چه فیلمی را می بینیم و چه موسیقی را گوش می دهیم و چه کتابی می خوانیم و حتی چه دوستی را انتخاب می کنیم همانطور که ماباید مراقب تغذیه و سلامت جسمی خود باشیم، باید بسیار مراقب روح و روان خودمان نیز باشیم و تغذیه ی سالم برای روح و روان خودمان مهیا کنیم.
تاثیر روابط با دیگران بر ضمیر ناخودآگاه فرد
وقتی فیلم تلقین را می دیدم یاد این جمله معروف افتادم که با کیان هستی تا بگویم کیستی. این جمله بیانگر اهمیت انتخاب همنشین برای انسان است. چون به ضمیر ناخودآگاه بسیار اعتقاد دارم که خانواده، همکار یا دوستان ما بسیار می توانند بر ضمیر ناخودآگاه ما تاثیر بگذارند. بهمین دلیل است چون تاثیر این اثرپذیری را می دانم همیشه سعی ام بر این بوده که تا می توانم سرشار از انرژی مثبت و شادابی باشم تا تاثیرات مثبتی را روی اطرافیانم و درمانجویانم داشته باشم. بنابراین دوستان، مراقب خلق خود، مراقب افرادی که روی خلق شما اثر منفی می گذارند، باشید. بنابراین فیلم ها و داستان های مختلف، به زندگی ما از جمله رشد شخصیتی کمک می کنند. امروز بیشتر افراد متوجه شده اند، از جمله بسیاری از کشورها و سیاستمدارن عوض جنگ اتمی، میکروبی یا غیره، برای رسیدن به اهدافشان روی مایند (Mind) افراد کار می کنند و با هدف گیری روی فکر و ذهن به اهداف خود می رسند. شما در این فیلم می بینید که راههای استخراج افکاری که دوست ندارند و کاشت فکر و ایده جدید چگونه معرفی می گردند.
طبق نظر یونگ اولین تغییر برای فردیت یافتگی از بین رفتن نقاب است. اسم دیگر نقاب را می توانیم سایه بگذاریم که هم باید نیروهای سازنده ی سایه و هم باید نیمه ی تاریک و ویرانگر آنرا شناخت و از هر دو بعد ، بعد از آمادگی، در موقعیت مناسب استفاده بهینه کرد. از موارد روانشناختی در فیلم تلقین منطقی است، بحث رویا و خواب و دیدن رویاهای دسته جمعی است که می توان آن را اشاره ای به ناخودآگاه جمعی دانست.
در خواب عملکرد مغزمان بسیار سریع اتفاق می افتد به همین خاطر است احساس می کنیم که در طی خواب مدت بیشتری را گذرانده ایم. شما در این فیلم متوجه لایه های متفاوتی که مراحل خواب طی می کند آگاه می شوید.
لایه های خواب و رویا را بشناسیم
- لایه ی اول خواب که به احساسات و تجربیات همان روز ما برمی گردد که اطلاعات از حواس ما گرفته شده و به لایه های بالاتر می رساند.
- لایه دوم ویژگی های شخصیتی و احساسات سرکوب شده ما مانند خشم و ترس و … می باشد.
- لایه سوم کالبد ذهنی یا فکری است. افکار و اعتقادات، منطق ها و باورهای ما که زاییده ذهن ما هستند.
- لایه چهارم، کالبد روحانی که فقط از راه بدن روحانی است که امکان شناخت سرجشمه و هدف بودن ما و هدف زندگیمان بوجود می آید و شما در فیلم می بینید که در عمق لایه چهارم پایان ساحل ضمیر ناخودآگاه می باشد که اقیانوسی به چشم می خورد که تداعی کننده ناخودآگاه جمعی است.
و شما در فیلم می بینید هرچقدر به عمق لایه های چهارم بیشتر می روند با ابزارهای جنگی بیشتری مواجه می شوند و این یعنی وارد جنبه شهودی و روحانی شدن و رسیدن به آن معنویت و تقدس انسانی رنج بسیار باید کشید و با تمام موانع باید جنگید. حقا اینکه رسیدن به خودشکوفایی که در نظریه انسان گرایانه مازلو نیز مطرح است تعداد افراد بسیار کمی را دربر می گیرد زیرا مسئولیت زیادی را می طلبد تا به آن درونی حرکت کنیم که فارغ از هرگونه اسارتی است و نه پدری است و نه مادری و نه دوستی ونه …
و آزاد از هر نوع قید و بندی که می شود با آن به تمام جهان هستی دست یابی بدون اینکه تعلقی به آن داشته باشی.
شاید چند بار باید این فیلم را ببینید چون بسیار سنگین است و این نشان دهنده پیچیدگی ذهن انسان که هرچه بیشتر به عمق خود پیش می رود و با ناشناخته های خود آشنا می شود بیشتر به قدرت و نیروی خود پی می برد و سیر در این درون کار هرکسی نیست همین است که بسیاری از افرادهستند که نمی توانند بدون یک فرضیه ی کاذب، بدون یک دروغ زندگی کنند و هرگز نمی خواهند بالغ شوند زیرا دروغ ها کمک می کننند نوعی تسلی به آنها ببخشد. شاید هم دلیل وحشت افراد از خودشناسی و پذیرفتن واقعیت خود بسیار تلخ و آزار دهنده است.
دیدگاهتان را بنویسید