برخورد والدین با فرزند نابغه_کودکان نابغه چه ویژگی هایی دارند؟
نحوه رفتار با فرزند نابغه
سوال: خانم دکتر من یک فرزند نابغه دارم که بهره هوشی بسیار بالایی داره باید با او چگونه رفتار کنم
واقعا با بچه نابغه چطور باید رفتار کرد؟ البته من همیشه آرزو کردم که بچه ی نابغه نداشته باشم. دوست دارم چند تا نکته خدمتتان عرض کنم یکی اینکه بسیاری از موجودات هستند که در بسیاری از زمینه ها توانایی های بسیاری دارند مثلا شنواییشان، بیناییشان، چشاییشان یا حتی هاضمه هاشون در صورتیکه ممکن ما به عنوان انسان عادی این قابلیت را نداشته باشیم. در میان ما انسانها هم تفاوت هایی وجود دارد که ممکن است ما را متفاوت کند. یکی از این قابلیت ها که فرد را متفاوت می کند هوش بسیار بالاست. بنابراین وقتی درباره نابغه صحبت می کنیم من ترجیح می دهم بگویم استثناء اینکه ما با یک موجود استثنایی مواجه هستیم. بنابراین افراد نابغه، افراد استثنایی هستند که ممکن است برای خودشان و دیگران بسیار مفید باشند ولی در بسیاری از زمینه ها این تفاوت می تواند بسیار زیانبار باشد. درست مثل اینکه قد بلند خوب است، اما کسی که قدش 5 متر است بسیار مشکل آفرین خواهد بود. بنابراین موضوع اصلی و اساسی در هر فردی توازن است. بنابراین اگر ظرفیت مغزی ما بیش از حد نرمال باشد، می تواند ایجاد مسئله کند. البته ما به فردی می گوییم نابغه که بهره هوشی او بالاتر از 150 باشد. بنابراین با فرزند نابغه که استثنایی است باید کاملا استثنایی هم برخورد کرد. ما با یک موجود عادی طرف نیستیم که بخواهیم با او عادی برخورد کنیم. برای رفتار با یک فرد نابغه، یکی از راهکارهایی که والدین باید در نظر بگیرند این است که او را در یک محیط غنی قرار دهند و استعداد او فقط در یک حوزه نباشد. فرد نابغه در تمام حوزه ها می تواند استثنایی باشد در موسیقی، در هنر، در ورزش، در هر نوع آموزشی می تواند قوی باشد بنابراین بسیار مهم است که تک بعدی با او رفتار نشود و فقط در زمینه درسی به او توجه نکنند بلکه حوزه های مختلفی را برای او فراهم کنند. زیرا یکی از معضلات فرد نابغه ملالت و بی حوصلگی است بنابراین وقتی شرایطی برای او فراهم گردد که از تمام توان ذهنی خود استفاده کند کمتر دچار بی حوصلگی و کسالت می شود و می توان از آسیب های بسیاری پیشگیری کرد.
پیشنهاد : چگونه به فرزند خود اعتماد به نفس بدهیم
از نظر روانشناسی نوزاد نابغه چه ویژگی هایی دارد؟
بسیاری از پدر و مادران فرزندان خود را نابغه میدانند و کوچکترین رفتارهای او را از نبوغ و هوش بالای او می دانند. درحالیکه نمی توان گفت هر کودک یا نوزادی که حرکت ها یا فعالیت های جالب یا جذاب دارد قطعا نابغه است! نوزادان نابغه معمولا عکس العمل های بیشتر و هیجانی تر نسبت به دیگر نوزادان دارند. همچنین نوزادان نابغه، از پنج ماهگی لحن پدر مادر خود را می شناسند و تشخیص میدهند که او ناراحت و غمگین است یا خوشحال یا آرام. همچنین در 9 ماهگی سعی می گنند به تقلید از دیگران بپردازند و مانند آنها رفتار کند این نوزادان حرکات دیگران را به شدت رصد می کنند تا بتوانند مانند آنها رفتار کنند.
کودکان نابغه
کودکان نابغه معمولا به همه چیز دقت می کنند. به هر اتفاقی که ممکن است هنگام غذا خوردن برایشان پیش بیاید یا هر صدایی که بشنوند. اینکه اسباب بازی آنها از چند قطعه ریز ودرشت تشکیل شده و … آنها در مورد خود و مورد کل جهان کنجکاو هستند و دوست دارند بسیار بدانند.
حتی در مورد مواردی که ندیده اند و نمی توانند آنها را لمس کنند. مثلا در شناسایی انواع دایناسورها یا در مورد انواع هواپیماها و طرز کار موتور هواپیما. آنها معمولا در یک فیلد خاص تخصص و دانش خاصی پیدا می کنند ولی در مورد جهان پیرامون خود نیز به کشفیات خودشان می پردازند مثلا درباره تحولاتی که در پیش آمدن شب و روز رخ می دهد چگونه شب می شود و چگونه روز فرا می رسد! یک نابغه به راحتی می تواند در هر زمینه ای که علاقه دارد، داشن خود را ارتقا دهد و آن را به راحتی وبا اعتماد به نفس برای دیگران شرح دهد حتی در سن 11 سالگی!
این کودکان بخاطر هوش و نبوغی که دارند اکثرا در ارتباط با همسالان خود دچار مشکل می شوند و گاهی تحمل بچه های هم سن خود را ندارند و ترجیح می دهند که با بزرگسالان هم صحبت شوند و این به دو دلیل است اول اینکه احساس می کنند بزرگترها بیشتر حرف آنها را درک می کنند و این کاملا درست است چون بحث های تخصصی آنها را هم سنشان متوجه نخواهند شد و اینکه می خواهند از طریق صحبت با بزرگترها یک سری اطلاعات جدیدی کسب کنند.
تمرکز و تعیین هدف در کودکان نابغه
کودکان باهوش نابغه، معمولا به درستی تصمیم می گیرند و تمام تلاش خود را می کنند تا به هدف خود برسند. وقتی در حال انجام کاری هستند تمرکز دارند و از ابتدا برای هدف خود پلن و نقشه را در ذهنشان طراحی کرده اند و بدون هیج حواس پرتی کار خود را انجام میدهند. هرچند که حواسشان به محیط اطرافشان است اما به راحتی ذهن خود را کنترل می کنند تا مبادا در انجام کار اصلیشان، خللی بوجود بیاید!
کودکان نابغه کمتر اشتباه می کنند
با توجه به توضیحات مطرح شده، فکر نکنید که کودکان نابغه اشتباهی مرتکب نمی شوند اما معمولا یک اشتباه را دو بار انجام نمی دهند. اگر بدانند خطایشان، آنها را از هدف خود دور می کند قطعا آن را دیگر انجام نمی دهد و حتما به دنبال یادگیری می رود چون علاقه زیادی به یادگیری دارد. والدینی که فرزند نابغه دارند باید بدانند که ممکن است فرزند آنها در مواردی بسیار قوی و در مواردی ضعیف عمل کنند اما نکته مهم این است که با توجه به اینکه آنها اشتیاق زیادی به یادگیری دارند در هر زمینه ای که نیاز باشد، از آموزش استقبال می کنند پس این به عهده پدر و مادر است که آنها را در بهبود ضعف هایشان کمک کنند و شرایط ارتقا آنها را فراهم کنند. چون آنها هم زمینه ی پیشرفت دارند و هم اینکه مباحث پیچیده را نیز به راحتی درک می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید