نیازهای سالمندان چیست؟_نیازهای روحی و عاطفی سالمندان بشناسیم
خصوصیات سالمند چیست؟
شروع سالمندی در واقع از زمانی است که شخص ویژگی های فردی خاصی را در زندگی خود مشاهده می کند. به طور معمول وقتی فرد در خیلی مواقع احساس می کند توانایی ها، قدرت یا صبر و حوصله ای که قبلا داشته به صورت محسوسی کاهش پیدا کرده است که این توانایی ها شامل قدرت جسمانی، فکری، فیزیکی و … می باشند. از لحاظ جسمی با شروع این دوران، قدرت جسمانی کم کم کاسته می شود و احتمال ابتلا به بیماری در فرد اضافه می شود و حتی افراد سالمند پس از ابتلا به بیماری دیرتراز قبل بهبود پیدا می کنند و دوره بیماری هایشان طولانی تر می شود. از نظر روانشناسی سالمندان خصوصیات سالمند که بتدریج با آنها مواجه می شود و از قوای روحی و جسمی او کم می کند، بازنشستگی، یائسگی، فوت همسر و مواردی این چنینی می باشد. همچنین هم قدرت مغز تحلیل می رود و هم قدرت قلب. درواقع قدرت قلب در پمپاژ کردن تحلیل می رود و درنتیجه ضربان قلب کاهش پیدا می کند و این باعث بوجود آمدن بیماری های قلبی و عروقی می شود. از طرفی بخش هایی از مغز که مختص گردآوری و نظم بخشی اطلاعات است تحلیل می رود وبه مرور اختلالات مغزی و روانی مانند زوال عقل وآلزایمر و … را در شخص بوجود می آورد.
افراد سالمند چه نیازهایی دارند؟
سالمندان از این لحاظ که هم از لحاظ جسمی و هم روحی تحلیل می روند، احتیاج به حمایت و همراهی در جنبه های مختلف دارند. زوال عقل در سالمندان موضوعی است که بسیاری از سالمندان به آن دچار می شوند. باید به طور کلی می توان نیازهای سالمندان را به 3 دسته اصلی تقسیم کرد که این دسته بندی بسیار کلی است و تقریبا همه موارد را شامل می شود.
- نیازهای مربوط به سلامتی جسمی سالمند
که شامل کلیه برنامه های درمانی، چکاپ ها، آزمایش ها، مشاوره ها و سایر اقدامات پزشکی که برای سلامت جسمانی فرد سالمند نیاز است.
- نیازهای اقتصادی و مالی سالمند
این گروه همانگونه که مشخص است مربوط به تمام تامین احتیاجات مالی آنها شود. اعم از بیمه، حساب های بانکی، حقوق بازنشستگی و سایر موارد. که البته اگر فراهم نشود تاثیر مستقیم بر روح و روان حساس فرد سالمند خواهد داشت.
نیاز به آرامش روحی و عاطفی در سالمندی
همه نیازهای سالمندان را در این دوران باید جدی گرفته شود. در میان همه نیازها ، نیاز به محبت و توجه در سالمندان اهمیت ویژه ای دارد. اگر سالمند در آرامش باشد می تواند در برابر بیماری هایش مقاوم تر باشد و یا درصورتیکه بیماری های روانی نیز او را تهدید کند، سالمند با داشتن روحیه خوب و با آرامشی که دارد می تواند در مقابل همه بیماری ها مقاومت کند. برای تامین نیازهای عاطفی سالمند می توانید وقت بیشتری با او بگذارید و یا از یک پرستار سالمند کمک بگیرید تا او هرگز تنها نمانددرباره خودش مسائل و زندگی با او با لحنی مناسب صحبت کنید. صحبت کردن باعث ایجاد تمرکز در وی خواهد شد همچنین این حس را در او القا می کند که همچنان فرد مهمی است و دیگران دوست دارند با او وقت بگذارند. باید به آنها در انجام کارهایشان کمک کرد حتی جهت استفاده از عینک، عصا و سایر لوازمی که احتیاج دارند باید به آنها کمک کنید و نگذارید احساس تنهایی کنند.
سالمندان را تشویق کنید
سالمندان بخاطر روحیات حساسی که پیدا می کنند، از رفتار و صحبت های اطرافیان، خانواده و عزیزانشان بسیار تاثیر می گیرند. یعنی اطرافیان می توانند با تشویق هایشان کمک شایانی به فرد سالمند داشته باشند. بعنوان مثال باید آنها را به داشتن رزیم غذایی سالم ترغیب کنید و به آنها بگویید که لازم است از سلامت جسم خود محافظت کنند. همچنین می توانند برای حفظ آرامش روحی خود به نماز و دعا و عبادت بپردازند. راهکارهای شاد نگه داشتن سالمندان را مطالعه کرده تا بتوانید در آنها شادی و رضایت ایجاد کنید. به آنها القا کنید که باید فعالیت های اجتماعی، رفت و آمد و معاشرت های خود را تا جایی که بتوانند و احساس خستگی بیش از حد نکنند ادامه دهند.
به سالمندان ترحم نکنید
به سالمندان ترحم نکنید و دانش خود را به رخ آنها نکشید. سالمندان وقتی در این سن و سال قرار می گیرند خلقیات آنها تغییر می کند ممکن است کاملا با دوران جوانی خود فرق کنند. مثلا اگر در چجوانی پرجنب و جوش و پرهیاهو بوده اند در پیری فردی ساکت و منزوی باشند که عاشق سکوت هستند و از شلوغی بیزار. درنتیجه نباید بخاطر تغییرشان آنها را محکوم کرد. همچنین ممکن است گذشته درخشانی از نظر سطح تحصیلات و شغل و پرستیژ اجتماعی داشته باشند پس نباید افتخارات خود را به رخ آنها بکشید و به آنها این حس را تحمیل کنید که در حال حاضر آنها اصلا برای جامعه منفعتی ندارند. درباره آنها به تمسخر یا با خنده صحبت نکنید و احترام آنها را در هر صورت نگه دارید. به هیچ وجه نسبت به سکوتی که می کنند از رفتارهایی که ممکن است با کمی خشم وپرخاش همراه باشد خورده نگیریم و همچنین ترحم نکنیم چون آنها کاملا متوجه ترحم اطرافیان می شوند و نیاز سالمند به اعتماد به نفس را جدی بگیرید.
نیاز به تکریم و احترام در سالمندان
فرزندان سالمندان بهترین افرادی هستند که می توانند به سالمندان کمک زیادی کنند تا زندگی آرام و بدون افسردگی، سرخوردگی یا تنش داشته باشند. سالمندان در این مرحله زندگی بیش از پیش به محبت و حضور آرامش بخش فرزندان خود نیاز دارند. شاید مثال جالبی باشد که همانکونه که فرزندان در کودکی نیاز مبرم به حضور والدین در کنار خود دارند، سالمندان نیز در این دوران نیاز به فرزندان خود دارند و اینکه از فرزندان خود عشق و محبت ببینند و احساس امنیت داشته باشند. ناگفته نماند حتی اگر از لحاظ مادی تامین باشند نیاز مادی نداشته باشند تنها به دوست داشتن و توجه فرزند خود نیازمند هستند.
فرزند یک سالمند چه نقشی در نیازهای او دارد
اگر پدر یا مادر مسن دارید بیشتر به آنها توجه کنید و وقت بیشتری برایشان بگذارید. احساس شادابی و سرزندگی برایشان ایجاد کنید و بدانید آنها در مرحله ای هستند که بیشتر امید و انگیزه زنده بودن را از فرزندان خود می گیرند. به انها حس مفید بودن، مدیر بودن، دانا بودن و حامی بودنشان را یادآوری کنید و شرایطی فراهم کنید که بیرون از خانه هم درکنار هم باشید باهمدیگر به پارک، سینما، موزه و یا خرید بروید. جاهای دیدنی در شهر خود را همراه با آنها کشف کنید و ساعات خوشی را در خارج از منزل برای آنها فراهم کنید. کم کم می بینید که چقدر حال روحی و جسمی آنها با حضور مفید و همراهی شما بهتر خواهد شد
دیدگاهتان را بنویسید